Pegaga merupakan salah satu ulam tempatan yang mendapat pengiktirafan pertubuhan-pertubuhan kesihatan di dunia sebagai herba berpotensi tinggi. Ianya telah digunakan sebagai penawar sejak beribu-ribu tahun yang lalu.Secara tradisional, ia digunakan untuk awet muda dan memanjangkan usia. Pada peringkat awalnya, kegunaannya adalah sebagai pembersih darah semulajadi dan diuretic.
Setiap bahagian pegaga adalah bernilai untuk perubatan. Hinggakan buahnya yang kecil juga dijadikan campuran dalam bedak sejuk untuk melicinkan dan menghilangkan jerawat di muka. Sebenarnya pegaga lebih daripada itu, dengan teknologi moden ia mula dikaitkan sebagai tonik untuk otak, sistem saraf dan rawatan untuk tekanan darah tinggi.
Pegaga juga boleh mengembalikan keremajaan dan meningkatkan meditasi. Manakala dalam perubatan Cina, mereka percaya pegaga boleh memberikan usia yang panjang. Mereka memanggilnya sebagai 'Fountain of Youth'.
Kajian moden yang dijalankan mendapati pegaga boleh bertindak sebagai astringent, tonik, perangsang, alternative, antirheumatic, antiseptic, antipasmodic, diuretic, nervine, sedative (ubat pelali), ubat cacing dan digunakan untuk menentang batuk kokol.
Malahan terdapat juga kajian yang telah dilakukan bahawa herba ajaib ini membantu wanita lepas bersalin lebih cepat sembuh berbanding rawatan lain.Pegaga juga dijadikan sebagai rawatan harian untuk melegakan dan mengurangkan masalah sistem pernafasan termasuk melegakan sesak nafas semasa selsema dan infeksi sistem pernafasan.
Kegunaannya dalam perubatan moden lebih meluas lagi. Ekstrak daripada pegaga mengandungi glycosides antaranya berupaya menjadi penawar luka, aktiviti antiinflammatory dan dalam dos yang banyak boleh menjadi sedative (ubat pelali).
Selain daripada itu, pegaga juga didapati boleh merawat penyakit kusta dan tibi. Ia juga merangsang pembentukan lipid dan protein yang amat berguna untuk kulit. Pegaga juga mengandungi vitamin A, B, D dan K, mineral, kalsium dan magnesium.
Bukan sahaja bertindak sebagai herba awet muda, tetapi ia telah dikomersilkan sebagai tonik untuk otak dan menguatkan sistem saraf. Beberapa kajian telah membuktikan pegaga sebagai makanan untuk otak. Ia telah digunakan untuk merawat sesetengah keadaan yang berkaitan dengan sistem saraf seperti kebimbangan dan tekanan.
No comments:
Post a Comment